Ramadan op kantoor: wat moet je weten?
Het is weer zover: de vastenmaand van de moslims, en een paar van je collega’s, is aangebroken. Van zonsopgang tot zonsondergang eten en drinken ze niets, maar wat moet je nog weten over deze maand?
Wat moet je weten?
Wanneer? 22 maart tot 20 april ’23
Wat? Van zonsopgang tot zonsondergang niet eten of drinken. Roken en geslachtsgemeenschap zijn ook niet toegestaan.
Waarom? Naast een maand van bezinning is ramadan een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en samenhorigheid.
Iftar: Het verbreken van de vasten elke avond heet iftar. Veel moslims verbreken hun vasten na zonsondergang met dadels en water.
Party: Op het einde is er het Suikerfeest. Dan kom je samen met de hele familie en mag je een hele dag zondigen aan lekkernijen. Dit jaar valt het Suikerfeest naar alle waarschijnlijkheid op 21 april.
Elk jaar: Ramadan vindt plaats in de negende maand van de Islamitische kalender, naar de stand van de maan en zon. Daardoor verschuift de ramadan elk jaar tien tot twaalf dagen.
FAQ
Q: Dus ook geen water??
A: Nee, moslims mogen ook geen water drinken tot zonsondergang.
Q: Hoe kan ik iemand een goede maand wensen?
A: Je kan gewoon ‘fijne ramadan’ zeggen, of als je er echt voor wil gaan kan je ook ‘ramadan mubarak’ zeggen.
Q: Mag ik mijn lunch of vieruurtje opeten naast iemand die vast?
A: Absoluut, geen probleem. Smakelijk!
Q: Ik zie een moslim toch eten tijdens de ramadan, hoe kan dat?
A: Een moslim kan om verschillende redenen niet vasten, vaak zijn de redenen persoonlijk. Mensen die ziek zijn, zwanger zijn of hun maandstonden hebben, mogen niet vasten.
Q: Hoe kan ik als leidinggevende vasters steunen?
A: Flexibiliteit en respect zijn alles. Weet wie van je medewerkers meedoet en geef hen de kans om tijdens de ramadan iets vroeger of later te beginnen.