Hajar: “Analyse, daar zijn veel vrouwen voor weggelegd”

Hajar: “Analyse, daar zijn veel vrouwen voor weggelegd”

Van boekhouder naar functioneel analist. Niet de meest evidente keuze, voor Hajar de enige logische. Benieuwd naar haar parcours en hoe ze het ervaart om vrouw te zijn in de IT?

Wie is Hajar?

Ik ben 33 jaar, ben getrouwd, mama van twee dochters en een tienjarige carrière als boekhouder achter de rug. Ik heb dat lang graag gedaan, maar na een tijd is m’n focus meer en meer gegaan naar waarom wij op een bepaalde manier werken, en ben ik dat gaan analyseren. Ik ben de processen op m’n job beginnen veranderen waardoor we tijd wonnen. Toen is de grote vraag gekomen: wat ga je de rest van je carrière eigenlijk doen? Ik heb loopbaanbegeleiding gedaan om te kijken welke andere opties er waren. En daar is IT meteen als eerste naar boven gekomen.

Stond IT al op je radar daarvoor?

Toen ik in het middelbaar zat wou ik al IT studeren. Maar ik heb toen de sprong niet gewaagd, vooral omdat ik al m’n vriendinnen dan achter moest laten. Als ik daar nu op terugkijk, had ik natuurlijk die stap wel moeten zetten. Het échte zaadje is geplant toen mijn papa eind jaren 90 met een eerste computer thuiskwam. Spijtig dat ik er nu op 33-jarige leeftijd pas achter kom dat IT écht m’n ding is, maar beter laat dan nooit.

Hoe heb je de stap gezet?

Vorig jaar, in 2021, heb ik een training gevolgd via The Master Labs om Functioneel Analist te worden. Dat was een opleiding van een vijftal maanden. En sinds maart heb ik m’n eerste job als Functioneel Analist, bij TVH via Talent-IT.

En hoe gaat het in je eerste job als analist?

Goed! In het begin was het wel intens, een nieuw bedrijf én een nieuwe functie. Want als boekhouder zit je echt aan de business kant, en als analist zit je aan de andere kant. Dus dat was wel even zoeken in het begin om die shift te maken.

Interview Analyse Hajar

Wat houdt een typische werkdag in?

We starten elke dag met een stand-up, waar de developers, analisten en product owners samen gaan kijken naar wat er moet gebeuren en welke problemen er zijn. En de rest van de dag hangt van de agenda af: meetings met stakeholders, tickets die je moet analyseren, maintenance, … Elke dag is anders.

Hoe is het om als vrouw te werken in IT?

Tijdens mijn eerste maand bij Talent-IT heb ik veel tijd doorgebracht in het Competence Center Analyse, waar ik de enige vrouw ben. Gelukkig kan ik perfect m’n mannetje staan. Daarna kwam ik bij TVH terecht, en het is echt ongelofelijk hoeveel vrouwen daar werken in IT. In mijn squad zijn we met twee vrouwelijke analisten en twee mannelijke developers. In de rest van het bedrijf zijn er nog massa’s analisten en daar zitten heel wat vrouwen bij. Dus dat is een mooie evolutie, ik heb niet de indruk dat ik in een mannenwereld zit. Misschien is dat ook een beetje eigen aan analyse, een job waar veel vrouwen voor zijn weggelegd. Je mindset, een aanpasbaar vermogen en analytische geest zijn het belangrijkste.

Waarom koos je voor Talent-IT?

Voor het Competence Center. Na m’n opleiding ging ik naar een jobbeurs, waar Talent-IT ook aanwezig was. Achteraf heb ik een aantal loonvoorstellen gekregen van een paar bedrijven, maar Talent-IT was doorslaggevend puur vanwege het Competence Center. Ik was op zoek naar begeleiding op het werk zelf, zeker omdat het m’n eerste job in IT zou zijn. De inzet van het Competence Center op opleidingen en begeleiding was enorm belangrijk voor mij als beginner. Geert, onze lead, heeft zoveel ervaring en weet wat onze struggles zijn. En da’s handig.

En consultancy, dat ligt je wel?

Dat was een heel bewuste keuze, dat is op mijn lijf geschreven. Ik wil me niet echt settelen bij één werkgever, omdat ik die constante uitdaging nodig heb. En zo blijf ik bijleren, over de verschillende bedrijven, nieuwe mensen, …

Heb je nog tips voor vrouwen in IT?

Als je een kléin beetje affiniteit hebt met IT, en je werkt graag met computers: go for it. Echt. Doe daar iets mee. Ik heb te lang getwijfeld, ook uit schrik dat het te moeilijk ging zijn allemaal. Terwijl het eigenlijk laagdrempelig is en bedrijven zich vandaag ook inzetten om mensen op te leiden. En heb je al ervaring in een andere functie, zoals ik met boekhouden? Al die kennis komt ook van pas in je nieuwe IT-job. Dus niets is verloren!

Zie jij een carrière in functioneel analyse zoals Hajar ook wel zitten? Bekijk de huidige vacatures hier. Of had je nog graag een volledige opleiding? Dan kunnen onze collega’s bij Cookie Crunchers je vast en zeker verder helpen (bekijk alle huidige classes hier).

Interview Analyse Hajar
Interview Analyse Hajar

Ook interessant:

 • Events

  Talent-IT Group steunt onze Duivels en kleurt rood!

  Talent-IT Group heeft vandaag aangekondigd dat het tij ...

  icon talentit
 • Events

  Alles over ons AI event: “We mogen nooit de mens achter AI vergeten”

  Infosessie AI, let’s go! Op donderdag 19 oktober organ ...

  icon talentit
 • Uncategorized

  Talent-IT wint een Data News Award! 🎉

  25 mei 2023, een datum om niet snel te vergeten. Want ...

  icon talentit

Je carrière boosten?
Ontdek onze jobs.