9 eigenschappen van een succesvolle IT'er

9 eigenschappen van een succesvolle IT'er

 
Flexibel, actief, dynamisch... Veel jobadvertenties voor it'ers staan bol van de clichés en de standaardeisen. Maar welke eigenschappen heb je écht nodig om het te maken in de it?


1. Toegeeflijk
Welke oplossing je ook voorstelt, het zal nooit goed genoeg zijn. Wat goed is voor het ene team, zal net niet goed genoeg zijn voor het andere en vice versa. Hetzelfde geldt voor klanten, ook die zullen nooit helemaal tevreden zijn. Als it'er ben je dus maar beter voorbereid op harde woorden. Dikhuiden hebben in deze sector absoluut een streepje voor.

2. Doorzetter
Het werk van een it'er is nooit helemaal af. Of de klant wil nog 'snelsnel' iets veranderen, of er duikt een bug of een virus op. Probleemoplossend denken is een zeer belangrijke eigenschap voor it'ers. Klanten en bazen verwachten immers dat je meteen een oplossing klaar hebt. Wie snel de moed verliest, is eraan voor de moeite.

3. Twintiger of dertiger
De it-sector is de sector bij uitstek voor jonge knapen. Ze groeiden op met technologie en ze weten zich als geen ander aan te passen aan nieuwe trends. Al kan 'jong van geest zijn' natuurlijk ook...

4. Geduldig
Computers zijn vaak niet de beste vrienden van werknemers. En dus zullen er met de regelmaat van de klok gefrustreerde collega's aan je bureau opduiken met 'een groots onoverkomelijk probleem'. Aan jou om met de nodige tact het hele systeem opnieuw en opnieuw uit te leggen. Geduld is in deze job een zeer schone deugd.

5. Creatief
Zoals gezegd, collega's, klanten en bazen verwachten dat je in een vingerknip een eenvoudige oplossing voor een complex probleem weet te bedenken. Schoolse kennis zal hiervoor algauw onvoldoende blijken. Creatief uit de hoek komen is ook hier de boodschap.

6. Improvisatietalent
Nee, je hoeft je niet per se in te schrijven voor een cursus bij de Belgische Improvisatie Liga, maar weet wel dat je vroeg of laat op een punt komt dat je het echt niet meer weet. Toch verwacht iedereen dat jij - en jij alleen - met de oplossing komt.

7. Sociaal
Geloof het of niet, een it'er heeft een zeer sociale job. Wil je tevreden collega's of klanten, dan is (tussentijds) overleg zeer belangrijk. Goeie maatjes hebben op elke afdeling speelt dus sowieso in je voordeel. Daarnaast moet je in staat zijn om slecht nieuws te brengen, bijvoorbeeld als de wensen van de klant niet overeenstemmen met de mogelijkheden van een computerprogramma.

8. Leergierig
Heb je niet de drang om constant bij te leren, dan zal je in deze sector algauw achter de feiten aan lopen. Technologieën veranderen voortdurend en dus is bijscholen de enige optie.

9. Gepassioneerd
Een eigenschap die je eigenlijk voor elke job nodig hebt: wie zijn job niet met de nodige passie en overtuiging doet, raakt algauw uitgeblust